Opinie

Blog De Windows Server CAL Worm

27.03.2012 door Paul van den Berg

We hebben Microsoft gevraagd hoe ver ze gaan met deze fantasievolle licentieregeltjes zoals in De Microsoft Exchange Client Access License (CAL) worm besproken. Wat als die server in Amsterdam ook de eerste server in de organisatie was om Windows Server 2008 te gebruiken, en misschien ook wel de nieuwste versie van een System Center management tool, zoals Operations Manager? Veroorzaken deze dan ook de eis om nieuwe Windows Server CAL’s voor alle gebruikers te kopen en hoe zit dat met de managementlicenties voor alle andere servers?

We kregen geen antwoord op deze vraag. Onlangs zagen we echter een PowerPoint slide van een Microsoft vertegenwoordiger die de vraag inderdaad bevestigde: Windows Server heeft dezelfde worm-achtige macht als Exchange. Op de slide stond dat het bijwerken van een exemplaar van Windows Server in een netwerkomgeving vereist dat een organisatie direct nieuwe CAL's koopt voor elk apparaat op het netwerk.

Als een klant  Software Assurance (SA) heeft op een CAL Suite, zoals de Core CAL Suite, zijn ze automatisch gedekt voor deze upgrade, maar zonder SA zal één enkele installatie van een bijgewerkte Windows Server leiden tot een aanzienlijke kostenpost omdat nieuwe CAL’s aangeschaft moeten worden. Houd er ook rekening mee dat CAL's kunnen worden toegepast op gebruikers. Dus, hoewel de Microsoft-vertegenwoordiger sprak over de aankoop van een nieuwe CAL voor elk apparaat zou dit ook kunnen gelden voor iedere gebruiker.

Gelukkig, Windows Server CAL's zijn niet enorm duur. Ze kosten vanaf ongeveer € 31 of minder als u een Volume Licence Agreement heeft. Organisaties die een nieuwe versie van Windows Server willen 'uitproberen' moeten zich ervan bewust zijn dat dit experiment een licentie-worm zal activeren, tenzij ze al CAL's hebben gekocht waaraan zij Software Assurance hebben toegevoegd.

Gerelateerde artikelen