Klantcases

Wat kunnen we in de praktijk voor u betekenen? Deze klantcasus spreekt voor zich.

De Rechtspraak

De organisatie

De Rechtspraak – de Nederlandse rechterlijke organisatie – omvat 19 rechtbanken, 5 gerechtshoven, 3 bijzondere rechtbanken, de Hoge Raad en de Raad voor de Rechtspraak. SPIR-IT (voorheen ICTRO) is het ICT-bedrijf van De Rechtspraak en verantwoordelijk voor het beheer van de netwerken en applicaties van de organisatie.

De uitdaging

De Rechtspraak wilde haar ICT-infrastructuur naar een hoger plan brengen. Onderdeel hiervan was de overstap naar Windows 7. De migratie betrof ruim 12.500 werkplekken, verspreid over 29 locaties.

De oplossing

4elements hielp SPIR-IT exact in kaart te brengen welke licenties voor desktop- en serversoftware noodzakelijk waren om aan de behoeften van De Rechtspraak te voldoen. De expert in IT-sourcing maakte ook deel uit van een speciaal team dat de onderhandelingen met Microsoft voerde. Daarnaast gaf 4elements mede vorm aan het projectmanagement en ondersteunde het SPIR-IT bij de ontwikkeling van een aanpak om de migratie van de 12.500 werkplekken in goede banen te leiden.

Het resultaat

Door zich goed voor te bereiden en zelf het initiatief te nemen bij de onderhandelingen was SPIR-IT in staat de oorspronkelijk benodigde software-en hardware investeringen met 15 miljoen euro terug te brengen. De migratie werd bovendien binnen de gestelde tijd en naar tevredenheid van de verschillende gebruikers in de organisatie gerealiseerd. Een externe auditor zag tijdens het project toe op de haalbaarheid, functionaliteit en doorlooptijd van de aanpak. Dit zowel vanuit het oogpunt van de doelstellingen van de business case als vanuit het oogpunt van governance. Bij iedere audit kreeg het project groen licht.

IPMA-NL Project Excellence Finalist 2011 - de Rechtspraak spir-it
"De jury heeft bijzondere waardering voor de succesvolle uitkomst van dit migratieproject binnen de overheid en met name de voortdurende focus op kwaliteit. Finalist de Rechtspraak spi-rit heeft vanuit het programma "Toekomstige Gerechtelijke Voorzieningen" met het project "De nieuwe Werkplek" als doel gehad om in een relatief korte tijd van 12 maanden een nieuwe, meer gestandaardiseerde en meer flexibele ICT infrastructuur op te leveren voor 12.000 werkplekken in de complexe organisatie van de rechtspraak, bestaande uit de raad voor de rechtspraak en de in totaal 29 rechtbanken en gerechtshoven".

Bekijk voor meer informatie over de ervaringen van De Rechtspraak ook de case studies van Microsoft (in het Engels of in het Nederlands) en van IDC.