Opinie

Blog Microsofts licentieeisen lijken op computerwormen

26.04.2012 door Paul van den Berg

Microsoft licentieeisen zijn ondoorgrondelijk. Als u niet oppast heeft u binnen de kortste keren een bedrijfsnetwerk vol hongerige licentiewormen die het vooral op uw budget voorzien hebben en waartegen geen kruid gewassen is.

Wormen, zijn kleine programma's die zich zelf repliceren en zich snel verspreidde naar andere computers via een netwerk of het internet. Een van de meest beroemde, de Morris-worm van 1988, haalde naar schatting 10% van de computers op het Internet die, gelukkig, veel kleiner en minder was kritisch voor de meeste van ons op het moment.

Wat hebben computerwormen nu te maken met het licentiebeleid van Microsoft?, vraagt u zich nu misschien af. Wel, er zijn overeenkomsten:

  • een enkel exemplaar van een licentie infecteert onmiddellijk vele andere computers in een bedrijfsnetwerk met een vergelijkbare licentieseis.
  • Er is geen actie van de gebruiker nodig: in de meeste gevallen heeft een organisatie behoefte aan slechts een licentie voor één of enkele exemplaren van de software, maar de worm infecteert een veel grotere groep van apparaten met onnodige licenties.
  • het gedrag van geïnfecteerde host-computers wordt niet beïnvloed door de worm en een systeembeheerder kan hem niet detecteren, want de worm heeft geen invloed op de normale werking van de host-computers.
  • een licentieworm kan andere ingrijpende gevolgen hebben, vooral op de begroting van host organisaties.

In dit blog zullen wij een aantal Microsoft wormen de revue laten passeren. Als eerste kijken we naar Microsoft Exchange wormen.