Opinie

Blog De SharePoint Worm

27.03.2012 door Paul van den Berg

SharePoint is Microsofts server om het samenwerken van gebruikers, bijvoorbeeld in een projectteam, makkelijker te maken. Met de introductie van SharePoint 2010 heeft Microsoft een aantal licentieveranderingen doorgevoerd, met name voor externe gebruikers.

SharePoint heeft nooit een External Connector gehad. Dat is vreemd voor een server die in principe een website runt en SharePoint zou een geweldig platform kunnen zijn voor zakelijke websites. Maar de 2007-versie van het product had een vervanger, met de naam ‘SharePoint for Internet Sites”. Dit product kost tussen de  €35.000 en €50.000 en kan worden benaderd door externe gebruikers zonder CAL's.

Waarom niet gebruik maken van een External Connector voor SharePoint net als voor elke andere productgroep? Omdat het SharePoint team van Microsoft meer  inkomsten wil: een External Connector omvat elk instance van SharePoint op een server, maar elk exemplaar van SharePoint for Internet sites vereist een eigen licentie, zelfs als u meerdere exemplaren op dezelfde server heeft.
Met SharePoint 2010, heeft Microsoft de 2007 versie SharePoint voor Internet sites gesplitst in de Standard en Enterprise edities en aangeboden voor een prijs die op het eerste gezicht een koopje leek: SharePoint for Internet sites Standard voor tussen €9.000 tot €12.000. De Enterprise editie ligt dichter bij de oude prijs, tussen de €32.000 en €41.000.

Beide producten hebben wormkenmerken. Microsoft zegt dat niet alleen de server die externe gebruikers toegang verleent een licentie met een SharePoint for Internet sites nodig heeft, maar ook dat elke SharePoint-server die content of applicaties aanlevert aan deze server dezelfde “SharePoint for Internet Sites” licentie moet hebben.
De regel is veel duidelijker beschreven in een zogenaamde “licensing brief“ dan in het officiële regelboek van Microsoft, het “Product Use Rights” document (waar de regel alles behalve onzichtbaar is).
In het bijzonder noemt de “licensing brief” dat een licentie “SharePoint 2010 voor Internet Sites” nodig is voor een server met een rol die in het Engels wordt aangeduid met “staging, application, front-end, or index” servers.

Dit betekent dat een grote klant die een complexe SharePoint-omgeving wil ontsluiten aan de buitenwereld en een “SharePoint 2010 voor Internet Sites“ licentie van ongeveer €9.000  koopt voor zijn webserver er meestal te laat achter komt dat deze minimaal 1 van alle andere server types (staging, application, front-end, or index etc.) moet aanschaffen. De kosten stijgen nu naar ongeveer €45.000. Dit is dus al meer dan de 2007 versie van dit product.

En omdat de Standard-versie is beperkt tot een enkel domein (terwijl de 2007 Internet Sites product dit niet was), moet er voor elke extra benodigde domeinnaam ten minste nog een licentie gekocht worden.

Het alternatief is om een licentie van de Enterprise-editie te kopen. Die editie is geschikt voor meerdere domeinen, maar daar bespaar je ook niets mee. Bij een minimum van €32.000 per licentie, moet er ook een licentie gekocht worden voor alle servers die inhoud bijdragen, toepassingen draaien of data indexeren. Dezelfde set servers die u €45.000 met de Standard-editie zou kosten, gaat nu met de Enterprise editie meer dan €150.000 bedragen.

De beste oplossing voor de prijsbewuste klant is om gewoon SharePoint niet te gebruiken als externe server. De regels lijken niet de overdracht van de inhoud te verbieden -  zoals webpagina's, afbeeldingen, enz. die u heeft  geplaatst op interne SharePoint-sites - naar een externe website die gebouwd is op iets anders, zoals een op maat gemaakte website, of zelfs een open source oplossing.

Om het activeren van de licentiewormen te voorkomen zullen echter alle apps die speciaal voor SharePoint gebouwd zijn, moeten worden herschreven voordat externe gebruikers ze kunnen benaderen.